Blues News 5/2017 (#287)
Lehden sisältö:
– Joe Nosek & The Cash Box Kings
(kirj. Kari Kempas)
– Kirk Fletcher
(kirj. Mike Stephenson & Anders Lillsunde)
– Ismo Haavisto
(kirj. Riku Metelinen)
– Carla & Vaneese Thomas
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Slim Butler & The SlimCuts
(kirj. Aimo Ollikainen)
– Bruce Iglauer
(kirj. Kari Kempas)
– British Standard
(kirj. Riku Metelinen)
– Eksoottista bluesia
(kirj. Timo Kauppinen)
– Kaikuja kadunkulmista #13: The Flamingos
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– BN autiolla saarella #15: Petri Lahti
(kirj. Petri Lahti)
– Klassikoiden lähteillä #46: Chuck Berry ja blues
(kirj. Vesa Walamies)
– Roy Head & The Traits
(kirj. Pekka Talvenmäki)
– Unohdetut albumit #5: Everly Brothers
(kirj. Petri Lahti)
– Onnistunut bluesreissu
(kirj. Sari Elomaa)
– Muddy Lee Makkonen
(Ville Pirinen – Pauli Kallio)
– BN lukee kirjallisuutta
(Maiju Lasola)
– BN käy tapahtumissa
(useita kirjoittajia)
– Levytutkailut
(useita kirjoittajia)
– BN-arkistojen helmiä: Nick Curran (2003)
(kirj. Sami Ruokangas, toim. Pete Hoppula)
Etukansi: William Bell, Huvilateltta, Helsingin Juhlaviikot 2017 (c) Pasi Rytkönen
Tämän numeron toteuttamiseen osallistuivat:
Honey Aaltonen
Aarno Alén
Sari Elomaa
Jari Flinck
Harri Haka
Satu Jäske
Pauli Kallio
Timo Kauppinen
Kari Kempas
Jari Kolari
Tuomas Koski
Esa Kuloniemi
Leif Laaksonen
Petri Lahti
Kai Leivo
Anders Lillsunde
Riku Metelinen
Pertti Nurmi
Mikke Nöjd
Aimo Ollikainen
Arto Pajukallio
Ville Pirinen
Jorma Riihikoski
Sami Ruokangas
Olavi Rytkönen
Pasi Rytkönen
Pirjo Salminen
Mike Stephenson
Pekka Talvenmäki
TT Tarkiainen
Vesa Walamies
Vastaava päätoimittaja:
Maiju Lasola
Toimituspäällikkö, taitto:
Pete Hoppula
Painopaikka:
Lönnberg Painot Oy, Helsinki
Lehden pääkirjoitus
Lokakuussa 2017
“Enemmän tähtiä kuin koskaan“, hekumoi taannoin maamme tiettävästi katsotuin ja pitkäikäisin kaupallinen televisiokanava julkistaessaan tämänvuotista syysohjelmistoaan. Viihdemaailman staroja MTV3:lla epäilemättä piisaa jatkossakin, mutta entäpä kotimaisen musiikki- ja ennen kaikkea juurimusiikkielämän kirkkaimmat taivaankappaleet?
Se nyt sitten uutisoinnin perusteella tiedetään, että kansan keskuudessa suosittu musiikkishow ja kilpailuformaatti Tähdet, tähdet jatkaa yhä Maikkarin ruututarjonnassa, eräinä vakiokasvoinaan Erja Lyytinen sekä maineikkaan Tavastia-klubin isähahmo Juhani Merimaa – iso kysymys sen sijaan kuuluu, olisiko meikäläisellä TV-teollisuudella vielä jotakin konkreettista annettavaa myös klubeilta elantonsa ja elinvoimansa ammentavalle bändi- ja artistikentälle?
Jo miltei vakiintuneena (joskin useimmiten tietämättään) pääkirjoitusteni “ajatushautomona“ toimiva Jo’ Buddy alias Jussi Raulamo herätteli hiljattain sosiaalista mediaa keskustelemaan vallitsevasta suomalaisen TV- ja livemusiikkikulttuurin välisestä suhteesta – viitaten pelinavauksessaan siihen, että kotimaan vastaanottimissa esitettävien konserttitaltiointien määrä (tässä tapauksessa siis niiden vähäisyys) korreloi kokolailla suoraan siihen, miten keikkailevilla bändeillä ylipäätään tänä päivänä hurisee: valtakunnallisten kanavien siivotessa listoiltaan viimeisetkin elävää musiikkia sisältävät tuotantonsa ovat myös kohtuuttoman monet perinteiset keikkapaikat, ellei jopa kokonaiset paikkakunnat tehneet omalle livetarjonnalleen saman katalan tempun. Tämän kaiken voi Raulamon mukaan tavallaan rinnastaa laajemminkin suomalaista yhteiskuntaa tällä hetkellä hiertäviin haasteisiin – yhteisöllisyyden vähenemisestä aina mentaalisten ongelmien kasvuun, Jussia vapaasti siteeraten: Vaikka kuinka huonosti menisi, niin tuleeko sitä pahaa oloa vielä vähän huonontaa ilman hyvää livemusiikkia? Aiheellinen kannanotto – ja vaikkei Facebook-päivitys sinänsä valtaisaa dialoginvaihtoa nyt nostattanutkaan, saivat Raulamon mietteet silti osakseen hyväksyvää päiden nyökkäilyä.
Ryöpytystä on kohdannut nykypolitiikastaan myös Yleisradio, jonka yhtiöjärjestyksen luvussa 3 on kuitenkin kirjattuna omat eksaktit pykälänsä “kotimaisen kulttuurin, taiteen ja virikkeellisen viihteen tuottamiseksi, luomiseksi, kehittämiseksi ja säilyttämiseksi“. Samassa “kulttuurin näivettämisen“ sopassa vaikuttaisi yleistä keskustelua tulkitsemalla lilluvan myös valtaosa maan muista yhä enemmän pitkäjänteisestä toimitustyöstä erkaantuvista ja likimain pelkkien nettiklikkiotsikoiden perässä säntäilevistä päämedioista, jotka entisestään luovat muureja traditionaalisen populaarimusiikin mahdollisuuksille “syntyä uudelleen“ – toisin sanoen kehittyä ja luoda omalla painollaan sellaisia sopivan raikkaita ilmiöitä, joilla olisi edelleen aineksia innostaa pariinsa myös sitä kaivattua nuorempaa harrastajapolvea. Ja mistä oikein löytyisi se uusi “kaupungin syke“, joka ei vain tyytyisi kiertämään reliikkinä tuttua vanhaa kehäänsä vaan joka pystyisi aidosti korjaamaan 2010-luvun musiikkiteollisuuden painopisteitä ja valaisi tällä tavoin saamansa nosteen myötä jälleen aitoa luottoa myös alan keskeisiin taustakoneistoihin tiedotusvälineistä rahoittajiin?
Mutta onko TV:n tilanne sitten niin vakava vai onko aika vain päässyt kultaamaan muistomme? Olivathan YLE:n taannoiset Kosketuksessa- ja M1-studiolivet kieltämättä hienosti toteutettuja kokonaisuuksia, mutta esim. Hittimittaria (TV2 1984–88) tai Jyrkiä (MTV3 1995–01) emme taida enää eetteriin takaisin saada, Q.Stone-yhtyeen luotsaamasta Q-klubista (TV2 1991) puhumattakaan. Mitkä sitten ovat seuraavat vaihtoehdot? Numeroyhdistelmiähän nykykuluttajan kaukosäätimessä toden totta piisaa ja nettikin on tuonut mukanaan ties mitä lisämahdollisuuksia. Katsaus syyskuun viimeisen viikon kuudentoista ns. peruskanavan antiin kertoo silti omaa korutonta kieltään: kotimaista livemusiikkia on tälle ajanjaksolle varattuna ainoastaan kahden vaivaisen parikymmenminuuttisen verran, nekin tallenteita Radio Suomipopin Helsinki-päivän Rasmus- ja Antti Tuisku -konserteista, ja kaiken kaikkiaan pop-musiikkipitoinen ruututarjonta näyttäisi lepäävän parin jenkkidokumentin (kiitos YLE Teema vaikuttavan Glen Campbell – It’ll Be Me’n uusinnasta 30.9.!), yhden kappaleen mittaisen Iiron Musiikkiluokan (Teema), X Factor UK:n (Sub), tuoreen Elastinen feat. -sarjan (AVA) sekä muutaman talkshow’n varassa. Sillä ei satavuotiaan valtiomme musiikillista pulssia taida saada vielä sykkimään, ei edes sen asukkeja kuvaputkien äärelle. Konkreettinen esimerkki löytyy läheltä, omasta taloudestani: ei meillä juuri viikon aikana töllöä vaivauduta päälle napsauttamaan kuin korkeintaan satunnaisen dvd-leffan merkeissä. Myös teleoperaattori-helppoheikin hiljattain viekkaasti kauppaama viihdepaketti on toistaiseksi saanut viettää etupäässä siestapäiviä, paitsi että: kuinka ollakaan, se tähän mennessä ainoa ei-normi-kanavilta toljottamani ohjelma sattui käsittelemään… mitäpä muutakaan kuin nykypäivän kotimaista juurimusiikkielämää!
Pete Hoppula
(julkaistu BN-numerossa 5/2017)